Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 17. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno / MTI

Végleg eltűnhet a minidelfin

Végleg eltűnhet a minidelfin

Végleg eltűnhet a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a hector delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfaja, a halászat miatt fenyegeti a kihalás veszélye. Már csak 55 kifejlett példány van.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetemmel és az amerikai Oregoni Állami Egyetemmel közösen végzett kutatásai nyomán a Nabu természetvédő szervezet emlékeztetett, az elmúlt hét évben felére csökkent a Cephalorhynchus hectori maui állománya. 2004-ben még a hector delfin alfajának 111 példányát számolták össze.

Az alig 50 kilogrammos és jellemzően 1,5 méteres delfinek között már csak legfeljebb 20 termékeny nőstény található. A maui delfinek akár 20 évig is élhetnek, a nőstények azonban csak 7-9 éves koruk között válnak ivaréretté. Általában 2-4 évente hoznak világra borjút, vagyis az állomány amúgy is csak nagyon lassan tudna növekedni.

A hector delfin alfaja iskolának nevezett csoportokban él mintegy 20 méteres vízmélységben, és többi társához hasonlóan visszhang alapján tájékozódik, keres élelmet. Az állatok azonban nem mindig használják ezt a képességüket, ezért fordulhat elő, hogy halászhálókba gabalyodnak. 1970, az újfajta halászháló bevezetése óta a maui delfinek száma 90 százalékkal csökkent.

Ez a fajta delfin kizárólag Új-Zéland Déli-szigeténél honos. Élőhelyük nagy részét már védetté nyilvánították, a Nabu most azt követeli a wellingtoni kormánytól, tiltsa be a halászat delfinekre veszélyes formáit.

Az alfaj eltűnése az egész táplálékláncra hatással lenne és tartósan megváltoztatná Új-Zéland partjainak ökoszisztémáját. „Meg kell értenünk, hogy a mai delfin elvesztése a gazdaság számára is rossz lenne” – mondta Wayne Linklater tengerkutató.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket