Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ha idén nem légiparádéra vágyik – országos programok augusztus 20-án

Ha idén nem légiparádéra vágyik – országos programok augusztus 20-án

Virágkarnevál, borfesztivál vagy aratógép-felvonulás. Akinek nincs lehetősége – kedve idén a fővárosban ünnepelni, az ország bármely pontján találhat magának érdekes programot.

Összeállításunk segít választani a legnépszerűbb és leglátogatottabb, a legvidámabb vagy a kevésbé ismert, ám annál érdekesebb vidéki rendezvények közül.

Az „egyszer kötelezők”
A város legnagyobb és az ország egyik leghíresebb augusztus 20-i rendezvénye a Debreceni Virágkarnevál, amely 2012. augusztus 16. és 20. között a Nagyerdei Stadionban, a Kossuth téren és a Kölcsey Központban változatos programokkal várja az érdeklődőket. Az Európában egyedülálló méretű virágkompozíciókat idén olimpikonjaink is bírálják, így az aranyérmet nyert Risztov Éva is ott lesz a zsűri tagjai közt. A Karnevál eseményeihez kapcsolódik a hortobágyi Kilenclyukú hídnál megrendezett kirakodó- és népművészeti vásár. A Hortobágyi Hídivásáron egész nap láthatóak lesznek Boka Gábor és színtársulatának vásári komédiái, de összefuthatunk tűznyelőkkel, zsonglőrökkel és alkalmi beretválókkal is.

Középkori haditorna, megyei ízek vására és Kormorán koncert - többek között ezek a programok várják az érdeklődőket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ünnepi beszédet mond B. Nagy László kormánymegbízott és átadják a Megyei Önkormányzat idei elismeréseit is. Lesz kenyérszentelés is, majd útjára indul a IV. Béla emléktúra 15 fős lovascsapata, akik egyenesen Splitbe viszik a jövő évi Nyeregszemlére szóló meghívót, az ottani lovasoknak. A park egész nap ingyenesen látogatható, a Feszty körképhez azonban előzetesen be kell jelentkezni.

A Szent István napi műsor a búza, az aratás, az új kenyér témakör köré épül fel Pécsett, délután felszentelésre kerül a nagy 'Nemzeti Kenyér'. A Nemzet Kenyere Ünnep a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálja, hiszen nemcsak a hazai, hanem a határainkon túl élő magyarok által megtermelt búza is belekerül a kenyérbe. A nemzet kenyerét és a négyezer cipót Pécsváradon sütik majd meg, augusztus 19-én. A cipókat az ünnepségen, augusztus 20-án lehet megvásárolni, a befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet a rászoruló gyerekek számára biztosítja az iskolai étkeztetést.

Idén már 17. alkalommal rendeznek nemzetközi néptáncfesztivált Székesfehérváron, amelyre a világ különböző tájairól érkeztek csoportok, hogy megismertessék a fesztiválozókkal népeik hagyományos zenéit és táncait. Az egy héten át tartó Királyi Napok Néptáncfesztivál augusztus 20-án a Szent István király tiszteletére tartott körmenettel zárul és az esti tűzijáték sem marad el.

Ahol borral illik koccintani
Az augusztus egyértelműen a borfesztiváloké a Balaton környékén, így borral koccinthatunk Szent István ünnepén is. Ahogy Balatonalmádiban vége a borozásnak, átvonatozhatunk Balatonfüredre, ahol a borosgazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos sátraikban három héten keresztül kínálják a Balaton-felvidék borait.

Siófok pezsgő kulturális életének szerves részét képezi már 11 éve a Bor és Kenyér Ünnep, amelyen a méltán híres magyarországi borokat és a kenyereket ünneplik a látogatók. A gasztronómia élményeket gazdagítják a színpadi programok, koncertek és a kézműves vásár. Államalapításunk ünnepe kenyérszenteléssel kezdődik, majd sor kerül a város bora választásra, fellép a Péterfy Bori & Love Band, a napot és egyben a fesztivált is a Balaton vizén tükröződő tűzijáték zárja.

A déli part egyik legnépszerűbb rendezvénye a Balatonboglári Szüreti Fesztivál. A szüreti felvonulást lézershow követi, a négy nap alatt pedig olyan fellépők várják a látogatókat, mint a Belmondo, az Esti Kornél, Bárány Attila, a Hot Jazz Band, Oláh Ibolya és Tóth Gabi. A fesztiválon mutatkozik be az idei nyár üdvöskéje, az alacsony alkoholtartalmú Arany 7 Rosé. További különlegesség, hogy az ünnepi hétvégén avatják borrendi taggá Nagy Ferót.

Utazzon lovas taxival!
Augusztus 20-án immár második alkalommal rendezik meg agrártörténeti géptalálkozót Tiszavasváriban. A mai napig használatos matuzsálemi gépek (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a rendezvényen, a majd rendőri felvezetéssel vonulnak végig a belváros utcáin. A lóerő szerelmesei ingyenes lovas taxi járattal közlekedhetnek a rendezvény helyszíne és a Vasvári Pál Múzeum között.

Nem szokványos esemény a pannonhalmi Gyógynövényhét sem. Augusztus 13–20. között lehet ingyenesen megtekinteni a Levendula lepárló műhelyt és a Gyógynövényházat, ahol tablók mutatják be a levendulalepárlás folyamatát, a hagyományos kolostori gyógynövényeket és a kolostori gyógyászatot. Minden nap gyógynövény-felismerő vetélkedő gyermekeknek, családoknak, barátoknak, valamint lehetőség van gyógynövény csokor- és koszorúkötésre is. Augusztus 20-án népzenei koncert és táncház lesz a gyógynövényház előtti téren.

Kenyértésztából készült alkotásokat mutatnak be a IX. Európai Kenyérünnepen Orosháza Gyopárosfürdőn, amely a múlt század elején világhírű orosházi kenyér rangjának, hírének megújítását és nemzetközi elismertségének erősítését szolgálja. A rendezvény visszatérő eseménye a Pékek konferenciája, majd a pékek utcája, ahol kóstolóval egybekötött termékbemutató tartanak, illetve sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek. A számos program mellett fellép a Compact Disco is.

Akinek elege lett a könnyűzenei fesztiválokból és igazi zenei kuriózumra vágyik, látogasson el Esztergomba, ugyanis augusztus 20-án kerül sor a Liszt Ferenc hét megnyitójára. Az egy hetes eseménysorozat minden napján a zeneszerző kevésbé ismert művei csendülnek fel. Hétfőn a Jánosi Együttes és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszakának közreműködésével a Magyar rapszódiát élvezheti a közönség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket