Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Október 14. 07:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

A tudósok bejelentették, hogy első alkalommal sikerült embereket egyidejűleg génterápiával és őssejtterápiával is kezelni - vagyis egyesíteni az orvostudomány két 'Szent Gráljának' tartott technológiát.

A beszámolók szerint a módszernek köszönhetően egy napon a genetikai betegségben szenvedőket saját sejtjeikkel gyógyíthatják majd az orvosok.

A kísérletek során a tudósok egy májbetegségben szenvedő pácienstől vett őssejtben létrejött mutációt voltak képesek korrigálni. A szakemberek szerint ez hatalmas előrelépést, mivel jelenleg genetikai betegségben szenvedő emberek őssejtjeit nem tudják terápiás célokra felhasználni, mivel ezek a sejtek is tartalmazzák a hibás genetikai kódot, amely eredetileg a pácienst megbetegítette - írja a Nature.

A kísérletben részt vevő alany májcirrózisban szenvedett - ez az egyik leggyakoribb genetikai eredetű kór Európában, amely minden 2000. embert érinti. A betegtől származó őssejtből molekuláris szikével vágták ki a mutációt okozó szakaszt, és javították ki a hibát - végül májsejtté alakították, hogy ellenőrizzék az eredményt.

A tudósok elmondták: a májsejtek tökéletesen működtek, genetikai mutációnak nyomát sem mutatták, vagyis az eljárás sikeres volt. Sőt, a sejteket egerekbe is beültették, ahol a beavatkozás után 6 héttel sem volt velük probléma. A módszer azonban egyelőre nagyon kezdeti stádiumban jár, és már több aggály is felmerült vele szemben - ezeket próbálják majd eloszlatni a tudósok a további kísérletek során.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket