Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2011. Október 19. 07:50, szerda | Belföld
Forrás: inforadio.hu

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy különleges brazíliai mentateának olyan fájdalomcsillapító tulajdonsága van, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus gyógyszereknek - állatják brit kutatók.

A brazil gyógyítók már több száz éve alkalmazzák a hyptis crenata nevű összetevőt, amely rendkívül hatékony a fájdalomcsillapításban, legyen szó fej- vagy hasfájásról, lázról vagy megfázásról.

A Newcastle-i Egyetem kutatócsapata Brazíliában folytatott állatkísérleteket, hogy bebizonyítsa: az Dél-Amerikában őshonos mentalevél, amely tartalmazza ezt a bizonyos összetevőt, valóban hatékony fájdalomcsillapító.

A kutatók azt találták, hogy a menta legalább olyan hatásos volt az egereknél, mintha az állatok egy aszpirinhoz hasonló gyógyszert, az Indometacint kapták volna. A brazil vizsgálat után most azt tervezik, hogy klinikai vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék a hatóanyag működését.

A kutatást vezető Graciela Rocha a BBC-nek elmondta: a tea íze nem annyira a mentára, mint inkább a zsályára hasonlít. Nem valami finom, de a gyógyszerek nem azért vannak, hogy finomak legyenek - tette hozzá.

Címkék: kutatók, menta, tea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:45, hétfő | Belföld

A hét közepén ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani.

2024. Szeptember 30. 07:41, hétfő | Belföld

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

2024. Szeptember 30. 07:40, hétfő | Belföld

Októbertől Budapesten is az új ügyeleti rendszer működik

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

2024. Szeptember 29. 08:18, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt