Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Május 30. 00:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Csökkent a háztartások adóssága, nőttek a megtakarítások

Csökkent a háztartások adóssága, nőttek a megtakarítások

A háztartások bankhitelei 62 milliárd forinttal csökkentek és 79 milliárd forint új betétet helyeztek el a belföldi pénzintézeteknél - derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről pénteken kiadott MNB-jelentésből.

A hitelek csökkenésében 56 milliárd a devizahitelekre jutott, a forinthitel tartozások 6 milliárd forinttal apadtak.

A Magyar Nemzeti Bank megjegyzi, hogy a devizahitel tartozások csökkenésében szerepet játszott az is, hogy néhány hitelintézet a forintosítással-elszámolással kapcsolatos bizonyos tranzakcióit - kizárólag technikai okok miatt - csak áprilisban rögzítette a rendszerben. Az elszámolás eredményeként az áprilisi 62 milliárdot megelőzően márciusban 681 milliárddal csökkent a háztartások hiteltartozása az MNB adatai szerint.

Az áprilisban elhelyezett friss betétekből 71 milliárd forintban és csak 8 milliárd került devizában a számlákra.

A vállalati szektor áprilisban is több hitelt törlesztett, mint amennyi új hitelt vett fel, ráadásul betéteit is növelte. A márciusi 186 milliárd forinthoz képest szerény összeget, 25,5 milliárd forint hitelt fizettek vissza a vállalatok - 16,1 milliárdot devizában, 9,4 milliárdot forintban -, miközben 24,5 milliárd forintnyi betétet nagyjából fele-fele arányban tettek be forintban és devizában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket