Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Július 22. 11:56, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csökken a működő cégek száma Magyarországon

Csökken a működő cégek száma Magyarországon

Több mint nyolcezer céggel kevesebb működött Magyarországon 2019 második negyedév végén, mint egy évvel korábban - közölte a Bisnode Magyarország Kft. negyedéves elemzése alapján hétfőn az MTI-vel.

A tanácsadó cég saját adatbázisa szerint a magyar működő cégek száma a 2018 második negyedévi 499 804-ről az idén június végére 491 687 aktív cégre csökkent.

A közlemény szerint a cégalapítási kedv ugyan látványosan, több mint 8 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest 1129-cel több, összesen 14 935 céget hoztak létre, a csődök száma 12 volt az egy évvel korábbi 14-gyel szemben, a megszűnések száma mintegy 4 százalékkal, 19 534-re emelkedett.

Iparágak szerint az új cégalapítások számát tekintve az építőipar vezet, 3024 új céget hoztak létre, ami 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 2458-hoz képest. Az arányokat tekintve a nemfém ásványi termék gyártás iparág vezet, a mért időszakban 53 százalékkal több, 40 új céget hoztak létre.

A legtöbb megszűnt céget és a legtöbb végelszámolást a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén, a legtöbb felszámolást az építőiparban, a legtöbb csődöt a nagykereskedelemben, a legtöbb kényszertörlést holtversenyben az építőiparban és a nagykereskedelemben regisztrálta a Bisnode.

A megyék közül mindössze Nógrád megyében nőtt a cégek száma tavalyhoz képest, ahol 21-gyel volt több a működő cégek száma az idén.

A többi megyében csökkent a működő cégek száma, a legjelentősebben, több mint 3 százalékkal Komárom-Esztergom megyében - írja közleményében a Bisnode.

Címkék: cég, vállalkozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket