Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 17. 07:30, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A Wildhorse korszerű technológiával termelne, a civilek tartanak a mecseki uránbányától

A Wildhorse korszerű technológiával termelne, a civilek tartanak a mecseki uránbányától

A Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezetője a jelenleg alkalmazott korszerű bányászati technológiák előnyei mellett érvelt, a civilek azonban félelmeiknek adtak hangot a mecseki urántermelés tervezett újraindításáról tartott csütörtöki pécsi lakossági fórumon.

Benkovics István, a Wildhorse ügyvezetője a társaság uránbányászathoz köthető tájékoztató kampányának első nyilvános rendezvényén hangsúlyozta: a bányaipari tevékenység ma már fejlett, az automatizált berendezések alkalmazása lehetővé teszi a biztonság jelentős növelését és a környezeti terhelés csökkentését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cég csak akkor bányászna uránt a térségben, ha megteremthetők a jogszabályoknak megfelelő modern, gazdaságos termelés feltételei.
Az ügyvezető a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tanácstermében megjelent mintegy félszáz ember előtt beszámolt arról, hogy a társaságnak október 15-ig kell elkészítenie azt a társadalmi, gazdasági, műszaki vizsgálatokon alapuló előkészítő tanulmányt, amelynek alapján a kormány ez év végéig eldönti: támogatja-e a projekt folytatását.

A szakember az MTI-nek azt mondta, hogy a tanulmányban több lehetőséget is felvetnek majd a későbbi megvalósításra vonatkozóan, egy kedvező döntés pedig még nem jelentené automatikusan a bányászat kezdetét, csak szabad utat adna az előkészületek következő szintjéhez, a részletes megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez.
Benkovics István a fórumon hangot adott azon véleményének, hogy az újbóli urántermelés nemcsak Pécs és környéke, hanem az egész ország gazdasága számára is nagy lehetőség lenne. Elmondta, egy mélyművelésű bányában gondolkodnak, ahol a 800-1500 méter mélyen található ércet egy 5,5-6 kilométer hosszú, Kővágószőlős közelében nyíló lejtős aknán keresztül érnék el. Az ércfeldolgozás a felszínen történne.
Kővári János, Pécs fideszes országgyűlési képviselője, a városi közgyűlés Összefogás Pécsért Egyesület frakciójának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a beruházásról a pécsiek nélkül nem lehet döntést hozni. Hozzátette: az itt élők kiemelt érdeke, hogy a projekttel kapcsolatos adatok még a végleges döntések előtt nyilvánosságra kerüljenek, módot adva a mérlegelésre.
Keresztes László Lóránt, az LMP városi képviselője a Wildhorse eddigi vizsgálataival, kutatásaival, számításaival, becsléseivel kapcsolatos dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát kérte, több résztvevő pedig hangot adott a tervezett bányászattal kapcsolatos félelmeinek. Kérdéseket tettek fel az uránbányászat egészségi következményeivel, a környezeti károkozással, a termelés során keletkező üregeknek a felszínre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
Mások szerettek volna hallani egyéb, a tervezett mecsekihez hasonló uránbányák tapasztalatairól, s volt, aki felvetette, négy évtizednyi sugárterhelés után komolyan gondolják-e egyáltalán a bányászat újraindítását.
Benkovics István azt mondta: a cégnek komolyak a szándékai a mecseki urántermelésre, ezért költött már több mint egymilliárd forintot az ehhez köthető kutatásokra. Az ügyvezető az aggodalmakat azzal igyekezett eloszlatni, hogy az iparágra a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak, a megfelelő technológia alkalmazásával elkerülhetők a pécsi uránbányászat évtizedeiből ismert problémák.
A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel.
A kormány az idén június végén döntött arról, hogy a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránércbányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit.
Benkovics István korábban azt mondta, hogy a beruházást támogató döntések esetén is legalább hat évre lenne szükség egy új mecseki uránbánya megnyitásához.
A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonnányi, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik. A két évtizeden át tartó kitermelés közvetlenül félezer, közvetve pedig ennél is több embernek adhatna munkát.

Címkék: Gazdaság-ipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket